Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ποιος είναι ο σκοπός των μαλλιών μας;

Οι πρώτες απαντήσεις που θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε θα είναι για την αισθητική, αλλά η εξέλιξη είναι πιο θεμελιώδες από αυτό και πηγαίνοντας πίσω στις ρίζες μας τα μαλλιά στο κεφάλι μας είχαν δύο σκοπούς στους Νεάντερταλ προγόνους μας.

Η πρώτη ήταν να προστατεύσει την κορυφή του κεφαλιού μας από τον ήλιο και τις βλαβερές ακτίνες. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα φίλτρο και εμποδίζει τα ηλιακά εγκαύματα στην κορυφή του κρανίου μας. Δεύτερον, παρέχει μόνωση. Η πλειοψηφία της θερμότητας του σώματος χάνεται από το κεφάλι μας, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της θερμοκρασίας του ρυθμιστικού μας συστήματος. Ωστόσο, τα μαλλιά μας παρέχουν μόνωση, όταν η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει και δεν θέλουμε να χάσουμε περισσότερη θερμότητα..

Μια θεωρία είναι ότι, ίσως, η απώλεια μαλλιών εξελίχθηκε ως μέσο για πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας μέσα από την κορυφή του κεφαλιού. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί τα μαλλιά συνήθως χάνονται στην κορυφή του κεφαλιού, διότι η θερμότητα αυξάνεται και τα μαλλιά γύρω από την κορυφή χάνονται. Αν αυτό ήταν εντελώς αληθινή και αποδεδειγμένη θεωρία, τότε γιατί στις γυναίκες δέν πέφτουν τα μαλλιά τους ?

Μήπως οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκεφάλο; Αυτό μπορεί να οφείλεται (και αυτό είναι μόνο μια υπόθεση και πάλι), ο εγκέφαλος των ανδρών είναι 10-12% πιο μεγάλος από τον εγκέφαλο των γυναικών, και θα μπορούσε να πούμε ότι τα επιπλέον 10-12% της θερμότητας που παράγεται καθιστά αναγκαίο για μερικά άτομα να χάσουν τα μαλλιά τους για να βοηθήσει να διαλύσει τη θερμότητα. Ο μικρότερος εγκέφαλος των γυναικών δεν συγκεντρώνει επαρκή θερμότητα για να κάνει την τριχόπτωση να ξεκινήσει να δημιουργεί πρόβλημα.

Ο οργανισμός χάνει περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι. Σύμφωνα με την «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» αυτός είναι ο μύθος που και οι ίδιοι οι δρες Κάρολ και Βρήμαν πίστευαν ότι είναι αλήθεια! Ωστόσο ανακάλυψαν πως η πεποίθησή τους, πιθανότατα προέρχεται από μια παλιά, στρατιωτική μελέτη, κατά την οποία εθελοντές οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στολές επιβίωσης για την Αρκτική έχαναν περισσότερη σωματική θερμότητα από το κεφάλι τους, επειδή, όμως, το κεφάλι τους ήταν το μοναδικό σημείο του σώματός τους που ήταν ακάλυπτο!.

Η αλήθεια είναι πως από το κεφάλι μας χάνεται το πολύ το 10% της θερμότητας του σώματός μας, ενώ η ουσία είναι πως όταν κάνει κρύο, ο οργανισμός θα αποβάλλει θερμότητα από οποιοδήποτε ακάλυπτο σημείο του σώματος. Συνεπώς, μην ξεχνάτε τα γάντια, το κασκόλ και το καπέλο όταν κάνει παγωνιά.
 

Παρεμπιπτόντως, και τα φρύδια, και οι βλεφαρίδες εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό. Τα φρύδια για να συλλάβουν τις στάλες ιδρώτα από το μέτωπό μας, για να αποτρέψουμε να στάζουν στα μάτια μας. Οι βλεφαρίδες μαζεύουν σωματίδια ρύπων απο την ατμοσφαιρα για να προφυλάξουν το μάτι μας. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα επιστημονικό γεγονός ότι ένας μεγάλος εγκέφαλος δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μια μεγάλη διάνοια, αλλιώς οι φάλαινες και ελέφαντες θα ήταν τα πιο έξυπνα ζώα πάνω στη γη!



Περισσότερα στο: Ποιος είναι ο σκοπός των μαλλιών μας ...? http://www.haircut.gr/newhc3/viewarticle.asp?a=504#ixzz1ixzYwSJb
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου